Hvis du går med drømmene om at købe din første bolig, eller du måske så småt er begyndt på processen, kan det være rart med et overblik over processen i forbindelse med huskøb. Der er nemlig en hel række trin, der skal gennemgås, inden du kan gennemføre købet. Hvis du ikke gennemgår alle relevante dokumenter, kan det komme til at give dig problemer senere hen. I denne artikel vil du få et godt indblik i, hvad der skal være styr på, når man køber fast ejendom.
Køb af bolig kan deles ind i flere faser, der omfatter:
- Klarlægning af budget og finansiering
- Søgning efter bolig
- Fremvisning af bolig
- Gennemgang af relevante rapporter
- Ejerskifteforsikring
- Godkendelse af køb samt forhandling af pris
- Gennemgang af købsaftale
- Opsætning af skøde
- Refusionsopgørelse
- Berigtigelse af huskøb
For at starte helt fra starten af, så er første trin at lægge et budget, hvor du har dannet dig et godt overblik over dine indtægter og udgifter. Forskellen mellem disse indikerer dit råderum. Dette råderum skal banken bruge til at vurdere din økonomi i forbindelse med køb af bolig. Banken vil godkende dig til et bestemt beløb. Nu har du en afgrænsning for, hvor meget dit hus må koste. Så er det bare med at komme i gang med at finde drømmeboligen. Vil du gerne have hjælp af en boligadvokat, så an du finde en dygtig en her: https://www.nemadvokat.dk/blog/bolighandel/hvordan-foregaar-et-huskoeb/
Det vil være fornuftigt at se på flere boliger, så du har nogle at holde op mod hinanden. Når du har fundet nogle interessante emner, bestiller du en salgsopstilling online og får booket en fremvisning. I salgsopstillingen vil du kunne læse dig frem til mange praktiske detaljer, der blandt andet dækker forventet forbrug af varme, pris, skatter osv. Dette vil give dig et indblik i, hvilke omkostninger der er forbundet med at bo i boligen.
Når du har set på boliger og fundet den rette, skal du i gang med at se på rapporter. Disse omfatter:
- Energimærkerapport
- Elinstallationsrapport
- Tilstandsrapport
Energimærkerapporten har til formål at klarlægge hvor høje varmeudgifter, der er forbundet med at bo i boligen.
Elinstallationsrapporten gennemgår simpelthen hele elinstallationen i huset for fejl og mangler.
Tilstandsrapporten foretages af en byggesagkyndig, der gennemgår boligen fra den ene ende til den anden. Her vil alle fejl og mangler ved boligen blive ridset op. Det kan være alt fra en revnet fuge på badeværelset til en skade på taget. Alle fejl, der noteres i tilstandsrapporten kan du som køber ikke kommer efter sælger med. Findes der derimod skjulte fejl, kan du gøre sælger ansvarlig for disse i op til 10 år efter købet. Derfor tegnes der en ejerskifteforsikring, så begge parter er sikre på, at skjulte skader kan blive dækket.
Få hjælp til huskøb af en boligadvokat
Når du har styr på boligens tilstand, skal du have gennemgået relevante dokumenter i forbindelse med købet. Dette tæller både opsætning af skøde, gennemgang af købsaftalen og refusionsopgørelse. Berigtigelse af huskøbet sker først, når sælger er blevet betalt. Gennem hele processen vil det være fornuftigt at have en boligadvokat med, som sikrer, at alt foregår korrekt.
Skriv et svar