Hvad ser du, når du åbner dine øjne? Hvis du lige nu ser nogle bogstaver, der kan læses som ord, er det måske ikke helt slemt. 

Men hvad nu, hvis du skal rykke helt hen til skærmen, for overhovedet at kunne se, hvad der står? Så er det måske ved at være tid til, at du får tjekket dine øjne. 

Rigtig mange danskere får aldrig gjort noget ved deres ringe syn – og det en skam. Du kan have en nogen lunde velfungerende hverdag med nedsat syn, men det slet ikke at anbefale, og det kan faktisk være farligt.

Det kan være tid til en synsprøve

Hvad er en synsprøve? Meget kort er det en test af dit syn. En test, der er væsentlig bedre end den test, du skulle til, da du var ved sundhedsplejerske i folkeskolen eller i militæret. 

Synsprøven foregår hos en optiker, der har instrumenter og udstyr, der kan hjælpe til at vurdere, om du har behov for briller eller ej. 

I visse tilfælde kan der være andre problemer end nedsat syn. Det være gråstær, stress eller andet, der forstyrrer dit syn – hvilket du skal gå til læge med. 

Alle mennesker oplever prikker for øjnene eller nedsat syn, når kroppen ikke fungerer optimalt. Det er dog ikke normalt og ikke alle mennesker, som oplever forstyrrelser på nethinden til daglig. 

Hvis det er dig, kan du starte med en synsprøve, derfra kan du være heldig at komme hjem med et par briller, eller du kan være uheldig og sendes videre til lægen. 

Hvad end dit problem er, så få det tjekket.

Hvordan ved du, om det er tid?

Den største forhindring, når du skal slæbes til synsprøven, er dig. For alle dine bekymringer om, hvorvidt det overhovedet giver mening at tage af sted, giver ingen mening. 

Synsprøver er ofte gratis at blive hjemme giver meget lidt mening. 

Hvis du oplever, at du har svært ved at tyde ting fra lang afstand eller omvendt, så få foretaget en synsprøve. 

Ofte finder man frem til, at det er tid til briller, når der læses. Og det kan være al mulig læsning. Det kan være et vejskilt, du skal læse, mens du kører på motorvejen. 

Oplever du besvær med at tyde, hvad der står på skiltet, så få foretaget en synsprøve. 

Kom afsted, inden det er for sent

Hvis du ser fint og ikke rigtig ser nogen grund til at tage af sted, så tro om. 

Det giver ingen mening at gå rundt derhjemme, på arbejdet og generelt i samfundet med nedsat syn, det kan potentielt være farligt. 

Det er i første omgang skadeligt for din færden i samfundet. Hvis du har svært ved at tyde verden, siger det sig selv, at du får svære ved at tilgå verden på samme måde. 

Nedsat syn kan få dig til at blive mere hjemme og helt undgå at komme derud, hvor dit syn bliver udfordret – det skal ud for alt i verden undgå. 

Få foretaget en synsprøve, mens du stadig kan finde derhen.