Jo mundbind benyttes til at holde virus og bakterier ude. I en tid hvor Corona virus er begyndt at tage fart igen, så er vi i Danmark begyndt at anbefale at gå med mundbind i det offentlige. Når du benytter et mundbind beskytter du andre for at modtage smitten, men det kan også ligesåvel være for at beskytte dig selv overfor virussen.

På verdensplan er der ligenu over 130 lande som anbefaler eller har gjort det helt til krav at benytte mundbind i offentligheden, og nu har Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut også været ude og anbefale at man benytter mundbind, hvis du bevæger dig ud i det offentlige – Specielt hvor det er svært at holde afstand, såsom i tog, metro o.l.

Overlæge og professor i infektionsmedicin på rigshospitalet, Jens Lundgren har blandet andet være ude og udtale følgende omkring brugen af mundbind:

“Der er sket en ændring i vores viden om mundbind og coronavirussen generelt i dag sammenlignet med marts (hvor Danmark lukkede ned, red.)”

Han anbefaler desuden At man med fordel kan bruge et mundbind, hvis man bevæger sig ud i den kollektive trafik, på tidspunkter, hvor det kan være svært at holde afstand til andre passagerer.

Der er nemlig kommet flere eksempler på hvor effektive mundbind og masker kan være.

Blandt andet er det set i en frisørsalon, hvor 2 af frisørerne var testet positive for Corona havde behandlet 67 kunder, hvoraf 0 af dem blev smittet – En af grundene, og nok den største til det er at de 2 frisører har haft mundbind på.

The Lancet, som er et videnskabeligt tidsskrift fra Storbritannien har desuden også lavet 44 studier omkring værktøjer mod smitten af Corona, og resultatet af dem pegede alle i samme retning – Ansigtsmasker giver beskyttelse, selv i situationer uden for sundhedsvæsenet.

Michael Bang Petersen, som forsker på Aarhus Universitet, og er professor i statskundskab har udtalt følgende:

“Set fra et politisk perspektiv, så vil jeg formode, at myndighederne vil strække sig temmelig langt for at undgå en nedlukning igen. Det betyder, at man vil tage fat i alle de håndtag, man kan bruge for at undgå det. Derfor bliver det svært ikke at tage mundbind i brug i større eller mindre grad,« mener Michael Bang Petersen”

Godkendte masker og godkendte mundbind

ce mærket

Det er efterhånden ikke meget tvivl om hvor effekte masker og mundbind er, men hvilken skal du vælge for at beskytte dig selv og andre bedst muligt?

Der anbefales af SSI og Sundhedsstyrelsen at du bruger en CE-mærket maske eller mundbind. Sundhedsstyrelsen understreger kraftigt at mundbind lavet af stof ikke er et værnmiddel, og derfor ikke beskytter så godt mod virus.

Hvis du vælger at benytte en maske eller et mundbind som er ce-mærket, så er du sikker på at de overholder EUs sikkerhedskrav, og derved kan beskytte dig bedre imod vira og bakterier. de ce-mærkede mundbind er også det man kendetegner som medicinsk udstyr, da det er de samme mundbind som bliver brugt af læger og sygeplejerske under operationer.

For at producenter må CE-mærke et mundbind eller en maske som værnemiddel, så skal de først udarbejder en teknisk dokuentation, som kan ses i værnemiddelforordnings bilag 3, og derefter få et bemyndiget organ til at vurderer at produktet overholder alle kravene.

CE mærkede produkter kan ses ved at der står CE mærket på, efterfulgt af et fircifret indentifikationsnummer.

Benytter du ikke en godkendt maske eller et godkendt mundbind, så er chancen for at blive smittet markant større.

Der findes 2 typer af mundbind, som bliver benyttet og er CE-certificerede. Type I mundbind er et mundbind med elastik, og den har en minimums filtreringseffekt på 95%, og den har til formål at beskytte andre mod smitte fra dig.

Type II masken er lige tanden bedre. Det er også med elastik, og den har en filtreringseffekt på minimum 98%. Den har til formål at beskytte andre mod smitte fra dig, men også at beskytte dig mod virus udefra.