De seneste mange år er lystfiskeri som hobby skrumpet. Det gør sig i hvert fald gældende, hvis man ser på medlemstallene for lystfiskerforeninger. Det kan der være mange grunde til, men en af de største er nok, at lystfiskeri mest af alt ses som en hobby for gamle mænd. Andre er af den holdning, at lystfiskeri er en kedelig hobby, der primært går ud på at vente. Det er der ganske vist også dele af lystfiskeri, der gør. Det grænser dog til det meditative, hvad mange moderne danskere sikkert kunne trænge til. Holder man sig fra fiskeri alene, fordi man for sit indre øje ser en snorksovende, gammel mand med pibe i munden og fiskestang i hånden, har man dog begået en fejltagelse.

Fisk efter gedder

Der er nemlig mange dele af lystfiskeri, der kan være enormt spændende, hvis bare man opsøger dem. Det kunne for eksempel være at fiske efter store rovfisk såsom gedden. Det kan være både en intellektuel, styrkemæssig og udstyrsmæssig udfordring. Det vil i hvert fald ikke være kedeligt. Som nævnt kræver det dog i særdeleshed specielt udstyr. Hvis du gerne vil begynde din lystfiskerhobby med at forsøge at fange gedder, kan du ikke bare købe det første og det bedste. I stedet skal du på jagt efter gedde grej. Grej der er lavet specifikt til at få en gedde eller en anden lignende stor rovfisk på krogen. Der findes ikke et specifikt sæt af geddegrej, man bare kan gå efter. Som regel skal gedde grej dog være større og stærkere end andet. Første del af et sæt geddegrej bør derfor være line og stang, der kan holde til en gedde. Endegrej er dog også en vigtig del af et sæt geddegrej. Det betyder for eksempel store spinner og gummidyr. Fordi gedden er en rovfisk, er ideen at ligne noget, den faktisk ville jage. Er endegrejet for småt, kommer man ikke til at fange en gedde. Er det omvendt for stort, kan man ende med at skræmme alle fisk væk. Det er, som nævnt, også en intellektuel udfordring, hvor det handler om at kende områderne og den formodede størrelse af gedderne.

Udover dette kan og bør et sæt geddegrej også bestå af et stærkt hjul. Ellers ender du bare med at få en gedde på krogen, som du alligevel ikke kan trække op. For gedder er den sædvanlige anbefaling et spinnehjul et sted mellem str. 3000 og str. 5000.

Intellektuelt geddegrej

Har du alt det, er du godt på vej mod et fuldendt sæt gedde grej, og der er ingen tvivl om, at du vil være bidt af lystfiskeri, når du får din første gedde på krogen. Som det er blevet sagt flere gange allerede, er et godt intellekt dog også en central del af ethvert sæt gedde. Det gør sig ikke mindst gældende, når man skal bedømme, hvornår man kan fange gedder. De er for eksempel fredet i april, hvorfor først i maj er det oplagte tidspunkt at fange dem. Vil man have en stor gedde på krogen, skal man dog vente til efterårsmånederne. Da kan de dog blive store nok til at skræmme enhver, der ikke mener, lystfiskeri kan være spændende og udfordrende.