Der kan være flere grunde til, at man har brug for at låne penge. Men inden med hopper ud og låner penge baseret på sin gode grund, så er der nogle ting, det kan være vigtigt at overveje inden.

Hvem skal du låne af?

Der kan være flere forskellige muligheder, når du skal låne penge. Hvis du er studerende, kan du tage et SU-lån, som du betaler af, når du er færdig. Renten ligger på omring 4%, så det er ikke et helt dumt lån at tage.

Hvis du ikke er studerende, kan det være sværere at få taget et lån. Hvis man ikke ejer noget, og man ikke har særlig mange penge eller en stor indkomst, er det ikke sikkert, at banken vil vurdere en egnet til lån.

Det er også altid en mulighed at låne penge af familiemedlemmer. Det smarte herved er, at der (sikkert) ikke komme renter på, så du kan betale præcis det beløb tilbage, du lånte. Der er desværre bare altid de risici med familiemedlemmer, at der kommer dårlig stemning, fx fordi du har været langsom til at betale af en måned. Så er det alligevel rarere, at den sure besked kommer fra en, man ikke har en stærk relation til.

Den sidste mulighed vi vil nævne, er internettet. Der findes forskellige steder, hvor man kan låne penge – men husk at være OBS over for de kryptiske sider. Men hvis din tanke bare er fornuftigt så lån hurtigt penge online. Der findes nogle gode steder.

Hvordan skal lånet betales af?

Det er meget vigtigt, at du har mulighed for at betale de penge tilbage, du låner. Det gælder uanset om pengene er lånt af din tante, din bank eller på nettet. Det er vigtigt, at du får opsat en realistisk betalingsaftale. Det kan være nødvendigt at lægge et budget og se, hvor meget man bruger på hvad og herudfra vurdere, hvad der er realistisk, du kan lægge til side hver måned til afbetaling.

Der er desværre mange, der tror, at de bruger færre penge, end de gør. Derfor kan det være en idé at se på ens bankkonto og gå nogle måneder tilbage for at se, prævic hvad du bruger dine penge på – og måske også, hvor du kan spare nogle penge væk. Måske du bruger for mange penge på takeaway eller tøj?

Hvad er renten?

Det er vigtigt, når man tager et lån, at man læser låneaftalen grundigt. Du skal huske at se, hvad renten er og kigge på ÅOP. ÅOP står for ”Årlige omkostninger i procent”, og det er faktisk noget af det vigtigste at være OBS på, når man tager et lån. Der er nogle låneaftaler, hvor ÅOP ligger på helt op til 700%, og det er jo helt vanvittigt!

Vi håber, du har læst artiklen til ende og tager disse tanker med dig, inden du tager dig et lån. Der er ingen skam i at have brug for at låne penge – det kan vi alle komme til på et tidspunkt, man skal bare have hjernen med!